Suosikit

Kansainvälinen EU:n Itämeren alueen strategian vuosifoorumi järjestetään syyskuussa Lappeenrannassa

JULKAISTU 5.4.2022, 12.46

Itämeri-foorumin ilmekuva, ilmakuva, taustalla vesistöä, saaria ja laiva.

Euroopan unionin Itämeren alueen strategian vuosifoorumi järjestetään 28.–29.9. Lappeenrannassa. Vuosifoorumi tuo kaupunkiin useita satoja kansainvälisiä asiantuntijoita ja päättäjiä. Tilaisuus tulee olemaan yksi kansainvälisimmistä tapahtumista, joita Lappeenrannassa on 2000-luvulla järjestetty.

Lappeenrannan kaupunki ja Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) sihteeristö toimivat yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa Euroopan unionin Itämeri-strategian foorumin (Annual Forum of the EUSBSR) pääjärjestäjinä. 

EU:n Itämeri-strategian (EUSBSR) tavoitteita ovat Itämeren pelastaminen, koko alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Vuosifoorumit välittävät tietoa tästä strategiasta. Ne ovat tärkeä tiedonvaihto-, keskustelu- ja verkottumistapahtuma. Lappeenrannan kaupungin vuosifoorumi on järjestykseltään 13. ja sen teemaksi on valikoitunut:

“Suunnitelmista käytäntöön – innovaatioiden kautta kohti vaurasta, yhdistettyä ja vihreää Itämeren aluetta” (From Plans to Practice  through Innovation to Prosperous, Connected and Green Baltic Sea Region).

– Teemalla viitataan EU:n Itämeri-strategian uuden toimintaohjelman saattamiseen käytäntöön ja siihen, miten sekä Itämeren alueen eri sidosryhmät että tavalliset asukkaat ja nuoret voivat osallistua strategian tavoitteiden saavuttamiseen, kertoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto valitsi Lappeenrannan foorumin isännöintikaupungiksi

Kun foorumi oli päätetty järjestää Suomessa, useat kaupungit ilmaisivat kiinnostuksensa ulkoministeriön tiedusteluun tapahtuman isännöintihalukkuudesta.

– Ulkoministeri Pekka Haavisto päätyi Lappeenrantaan, joka oli Euroopan unionin vuoden 2021 Green Leaf -kaupunkina kutsunut yhteistyökumppaneikseen itäisen Suomen maakunnat sekä mittavan joukon eurooppalaisia ystävyyskaupunkeja. Uskomme, että meillä yhdessä on runsaasti paikallista tarjottavaa osaksi Itämeri-teemaista vuoropuhelua, Heinonen kertoo.

Ohjelmassa esillä Euroopan energiaomavaraisuus, muutosjoustavuus ja ilmasto-asiat

Foorumin päätapahtumapaikka on Lappeenrannan kaupungintalo. Kaksipäiväinen ohjelma koostuu keskusteluista, verkostoitumistilaisuuksista ja iltaohjelmasta.

– Ukrainan tilanteen johdosta koko Eurooppaa puhuttaa energiaomavaraisuuden lisääminen. Lisäksi foorumissa keskustellaan muun muassa ilmastonmuutoksesta, muutosjoustavuudesta eli resilienssistä sekä kaupunkien ja alueiden roolista Itämeren yhteisten tavoitteiden edistämisessä, Heinonen kertoo alustavasti ohjelmasta.

Ohjelma puhujineen tarkentuu kevään aikana ja foorumin rekisteröinti aukeaa myöhemmin keväällä.

Tapahtuma halutaan järjestää livenä Lappeenrannassa

EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumi järjestetään vuosittain eri Itämeri-strategian jäsenmaissa.  Vuoden 2021 Itämeri-strategian vuosifoorumi Liettuassa järjestettiin etäyhteyksin koronapandemian vuoksi.

– Nyt toivommekin, että pääsemme järjestämään Lappeenrannan tapahtuman paikan päällä ja että kansainväliset vieraat löytävät luoksemme. Uskomme, että monet odottavat pääsevänsä nauttimaan tapahtumasta livenä ja aidosti verkostoitumaan. Näin voimme samalla edistää hotelliemme täyttymistä myös vilkkaan kesäsesongin jälkeisessä syksyssä, Markku Heinonen sanoo.

– Olemme myös valmistautuneet tarvittaessa tuottamaan tapahtuman virtuaalisesti, jos tilanne niin vaatii, Heinonen tarkentaa.

Ohjelma ja muuta lisätietoa päivitetään Lappeenrannan foorumin verkkosivustolle: www.annualforum2022.eu (avautuu ti 5.4.2022)

Lue lisää EU:n Itämeri-strategiasta: https://www.centrumbalticum.org/eu_n_itameri-strategia

Lisätiedot:

Markku Heinonen
Kehitysjohtaja, Lappeenrannan kaupunki
Projektipäällikkö – Itämeri-strategian 13. vuosifoorumi, Lappeenranta
puh. 040 581 1998
markku.heinonen@lappeenranta.fi

Helena Tuuri
Itämeri-suurlähettiläs, Ulkoministeriö
puh. 0295 350 321
helena.tuuri@formin.fi