Suosikit

Lappeenrannan museot tallentavat, tutkivat ja esittelevät historiaa ja taidetta linnoituksesta, kaupungista ja maakunnista.  

Lappeenrannan museoihin kuuluu neljä museokohdetta. Vanhoissa sotilasrakennuksissa Lappeenrannan linnoituksella toimivat Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo. Wolkoffin talomuseo sijaitsee Kauppakadulla. Museokohteissa esillä olevien perusnäyttelyiden ohella museot järjestävät erilaisia vaihtuvia näyttelyitä ja yleisötapahtumia.  

Lappeenrannan museot on alueellinen vastuumuseo, joka huolehtii kulttuuriympäristötyön ja alueellisen museotoiminnan kehittämisestä Etelä-Karjalan alueella, ja taidemuseotyön osalta myös Kymenlaaksossa.  

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja lue kuulumisiamme blogeista!

Ajankohtaiset näyttelyt ja tapahtumat

PINNALLA ON SYVYYKSIÄ -näyttelyn avajaiset Lappeenrannan taidemuseossa perjantaina 3.2.2023 klo 17

Avajaiset ovat avoimet kaikille. Tervetuloa!

Pinnalla on syvyyksiä -näyttely käsittelee ajallisia, paikallisia ja materiaalisia etäisyyksiä, ja esittelee teoksia, jota käsittelevät taltioimisen, aineellisten kiertokulkujen, rappeutumisen, nostalgian ja muistin kerrostumia. Näyttelyn taustalla vaikuttaa Karjalan alueella, sekä Trans-Siperian junareitin kautta, tehdyt tutkimusmatkat. Näyttelyssä on esillä teoksia taiteilijoilta: Jussi KiviIona RoisinSauli SirviöElina Vainio ja Eero Yli-Vakkuri.

Näyttelyn on kuratoinut Miina Hujala & Arttu Merimaa ja sen tuotanto on osa HIAP:n (Helsinki International Artist Programme) Connecting Points -ohjelmaa. Hanketta on tukenut vuosina 2017-2020 Koneen säätiö. Näyttelyä tukee Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Pinnalla on syvyyksiä näyttelyn mainos.

 

 

Haluaisitko istahtaa Torkkelinpuiston penkille katsomaan Viipurin maisemia ja tunnelmoimaan1930-luvun iskusävelmiä tai kurkistaa aikakauden viipurilaisten arkeen? 

Etelä-Karjalan museon uusi, vaiheittain avautuva Etelä-Karjalan tarina -perusnäyttely on täydentynyt Viipurin pienoismallin ympärille rakentuneella Viipuria käsittelevällä osuudella. 

Näyttelyosio esittelee Viipurin kehittymistä vuoroin itäisen, vuoroin läntisen rajamaan linnoituskaupungista Karjalan pääkaupungiksi ja Viipurin läänin keskukseksi sekä 1920- ja 1930-lukujen vireäksi ja elinvoimaiseksi suurkaupungiksi. Lisäksi näyttelyosio käsittelee Viipurin kohtaloa toisessa maailmansodassa sekä uuden Etelä-Karjalan syntyä alueluovutusten jälkeen. 

Uusi näyttelyosio tuo Viipurin pienoismallin rinnalle kuvien ja esineiden avulla 1920- ja 30-lukujen viipurilaisten elämää, arkea, elinkeinoja ja harrastuksia, Jalmari Lankisen ikuistaman Viipuri-panoraaman vuodelta 1936 sekä tunnelmia sotavuosien rauniokaupungista. Viipurin ja Karjalan menetys Moskovan välirauhansopimuksen myötä avasi oven nykyisen Etelä-Karjalan kehittymiselle ja Lappeenrannan rakentumiselle uuden rajamaakunnan keskuspaikaksi.

Näkymä Viipuri-näyttelyosioon. Kuva Tuomas Nokelainen.

Museoperjantaita vietetään linnoituksen museoissa (Lappeenrannan taidemuso, Etelä-Karjalan museo, Ratsuväkimuseo) talvikaudella joka kuukauden ensimmäinen perjantai. Museoperjantaisin näyttelyt ovat avoinna klo 11-17 ja museoihin on vapaa sisäänpääsy.

Seuraavat museoperjantait järjestetään

3.2.2023 (Lappeenrannan taidemuseo suljettu näyttelynvaihdon vuoksi)

3.3.2023

14.4.2023 (Etelä-Karjalan museo suljettu näyttelynvaihdon vuoksi)

5.5.2023